Märkning på bildäck - så vet du vilka däck som passar din bil
Författare:
Motonet-teamet
Publicerad: 2024-04-04.
(Uppdaterad 2024-11-20)
För att inte riskera att få fel däck till sin bil är det bra att som bilförare känna till vad de vanligaste däckmarkeringarna betyder. Sidan av ett bildäck innehåller information om däckets dimension, konstruktion, samt belastnings- och hastighetsklass. De godkända däckstorlekarna för ett specifikt fordon går att hitta i bilens instruktionsbok och ibland även på insidan av förardörren.
Ett bildäcks kontaktyta mot vägen är ungefär lika liten som din handflata så det är viktigt att dina däck är i bra skick. Speciellt på äldre bilar som saknar olika stabilitetssystem som nyare bilar har är det extra viktigt att hålla regelbunden koll på däckslitaget. Kontrollera regelbundet däckspår och däcktryck för en säker bilfärd.
Märkning på däcken
Märkningen som är synlig på bildäck omfattar däckbredd, profil, struktur, belastningsklass, hastighetsklass, tillverkningsdatum, slitbaneindikatorns (TWI) position, rotationsriktning, monteringsriktning, E-godkännandenummer, tillverkningsland och fälgdiameter.
Vi använder som exempel däckmärkningen på däcket i videon ovan: 255/35 ZR 19 96Y XL
“255”: Denna siffra visar däckets bredd i millimeter. Ett bredare däck ger en bättre körkänsla och är ofta valet för den som vill ha en sportig look på sin bil. Breda däck ser man därför ofta på sportbilar och tävlingsbilar. Nackdelarna med ett brett däck är bland annat högre ljudnivå, känslighet för ojämnheter i vägbanan och även ett högre pris.
“35”: Denna siffra återspeglar däckets slitbanekvot - dvs däckets höjd i förhållande till dess bredd, uttryckt i procent. Lågprofildäck (under 50) ger bilen ett sportigt utseende, medan högprofildäck ger en mjukare körning.
“R”: Denna bokstav beskriver däckets konstruktion. "R" står för Radial, vilket är den vanligaste typen av däck idag.
“Z”: Denna bokstav anger däckets hastighetskategori, som med denna märkning är över 240 km/h. Hastighetskategorin anger däckets maximala hastighet, som enligt EU-direktivet måste motsvara bilens topphastighet.
“19”: Denna siffra anger fälgens diameter i tum. Storleken på fälgen är en viktig faktor för bilens utseende. Större fälgar kan kräva däck med lägre profil.
“96”: Detta är däckets belastningsindex. Det anger hur mycket vikt ett däck kan bära. Denna information finns också i bilens instruktionsbok.
Däcken har också en särskild DOT-märkning som ger information om däckets tillverkningsdatum. Märkningen består av en serie siffror där de två första anger tillverkningsveckan och de två sista tillverkningsåret. Denna information är mycket viktig eftersom däckmaterialet, särskilt gummit, blir hårdare med tiden, vilket kan påverka däckets greppegenskaper. Många däcktillverkare rekommenderar att däcken byts ut senast sex år efter tillverkningen, oavsett hur slitna de är, för att bibehålla optimal körsäkerhet.
Det är viktigt att komma ihåg att däckets ålder, hur de har lagrats mellan säsongerna och körförhållandena alla påverkar däckets skick. Även om däckets yta fortfarande är i gott skick, är det möjligt att däckets inre strukturer har försämrats på grund av till exempel exponering för UV-strålning från solen eller temperaturförändringar under lagring. Därför bör bildäckens skick inte bedömas enbart på grundval av dess yttre utseende.
Att använda slitna eller skadade däck kan vara farligt då de kan tappa greppet på vägbanan eller till och med gå sönder under körning. Det är därför viktigt att du regelbundet kontrollerar däckens skick och byter ut dem vid behov.
Däcktrycket är också en viktig komponent som påverkar däckens skick och prestanda. För lågt eller för högt däcktryck kan leda till för tidigt däckslitage och påverka bilens köregenskaper. Däcktrycket bör kontrolleras regelbundet, minst en gång i månaden, och alltid före en längre körning.
Slutligen är det värt att komma ihåg att däcken är den enda kontakt din bil har med vägen så deras skick och prestanda är avgörande för säkerheten. Det är därför värt att investera i däck av god kvalitet och att hålla dem i gott skick.